In 2015 heeft iedere woningeigenaar een energielabel van de regering gekregen wat aangeeft hoe energiezuinig het huis is. Door middel van het label kunnen huizen beter vergeleken worden op energieverbruik.

Energielabel woning

Het energielabel loopt van A tot G, A is de meest zuinige optie en G is de minst zuinige optie. Door huizen een energielabel toe te kennen wilt de overheid enerzijds huiseigenaren stimuleren om hun huis zuiniger te maken en anderzijds kopers of huurders meer informatie te geven over het huizen. Het energielabel bevat ook tips hoe jouw huis nog zuiniger gemaakt kan worden.

Waar voldoet een zuinig huis aan?

Je kunt een huis op verschillende manieren zuiniger maken:

  • Kies voor een energiezuinige HR-ketel
  • Leg vloerisolatie aan, zo kan er geen kou uit de grond het huis in trekken
  • Zorg voor spouwmuurisolatie, dit houdt koude buitenlucht tegen
  • Isoleer het dak, zo verdwijnt de warmte van het huis niet door het dak
  • Vervang de ruiten voor dubbel glas
  • Schaf zonnepanelen aan

Voorlopig energielabel

Het label wat door de regering is uitgedeeld is een voorlopige indicatie. Deze inschatting is gebaseerd op gegevens van het huis zoals deze in het Kadaster staan, hierin staat informatie over het bouwjaar, het type huis en de grootte van het huis. Daarnaast worden de huizen vergeleken met andere soortgelijke huizen. Je zult dit voorlopige energielabel zelf definitief moeten maken. In het artikel energielabel aanvragen lees je precies hoe je dit kunt doen.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel geeft een voordeel voor zowel de verkoper/verhuurder als de koper/huurder. Een zuinig energielabel zorgt ervoor dat het huis meer waard is, bij de verkoop levert een energiezuinig huis een goede onderhandelingspositie op voor de verkoper en het geeft kopers de mogelijkheid om verschillende huizen te vergelijken. Voor huurwoningen geldt dat een zuinig huis meer huurpunten oplevert, deze huurpunten bepalen de maximale hoogte van de huur. Hoe meer punten hoe meer huur gevraagd mag worden. Voor de verhuurder betekent een goed energielabel lagere energiekosten.

Wat biedt energielabel A?

Een huis dat is bestempeld met energielabel A heeft een aantal voordelen vergeleken met minder zuinige huizen:

  1. Je hebt een lage energierekening
  2. Het is prettiger en behaaglijker in huis
  3. De CO2 uitstoot is lager, dit is beter voor het milieu
  4. Het voegt waarde toe aan je huis, je kunt een hogere verkoopprijs vragen of het geeft een betere onderhandelingspositie

Energielabel wordt belangrijker

Nu alle huizen makkelijker te vergelijken zijn en het isoleren en zuinig maken van huizen steeds belangrijker wordt gaat het energielabel steeds meer betekenen. Als het energielabel van jouw huis nog verbeterd kan worden dan is het verstandig om de opties te overwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *