De regering heeft voorlopige energielabels uitgegeven, maar deze gelden pas als ze definitief zijn gemaakt. Dit zul je als woningeigenaar zelf moeten doen. Je leest hier hoe je een energielabel kunt aanvragen en in welke gevallen je geen energielabel nodig hebt.

Van voorlopig naar definitief energielabel

Als je vanaf nu je huis wilt gaan verhuren of verkopen moet je een definitief energielabel hebben. De koper of huurder kan hiernaar vragen en als je het niet kunt laten zien riskeer je een boete van maximaal 405 euro. Dit is niet nodig want voor een paar tientjes maak je je voorlopige energielabel definitief. Het label blijft hierna 10 jaar geldig.

Energielabel aanvragen

In een paar stappen kun je een energielabel aanvragen via de website van de Rijksoverheid. Zorg dat je eerst de instructie doorleest zodat je precies weet welke documenten je nodig hebt om de gegevens aan te passen. De aanvraag verloopt via een paar stappen:

 1. Log in met je DigiD
 2. Wijzig de gegevens of pas deze aan waar het nodig is. Dit zijn maximaal 10 gegevens over uw huis welke in eerste instantie zijn ingevuld op basis van informatie uit het Kadaster.
 3. Kies een deskundige die uw gegevens gaat controleren.
 4. Wanneer uw gegevens zijn goedgekeurd wordt het energielabel geregistreerd en ontvangt u deze thuis.

Uitzonderingen

In een aantal gevallen is het aanvragen van een energielabel niet verplicht. Dit geldt voor de volgende uitzonderingen:

 • Beschermde monumenten
 • Huizen die meer dan 10 jaar oud zijn
 • Woonboten (voor woonwagens moet wel een energielabel aangevraagd worden)
 • Een recreatiewoning waar minder dan 4 maanden per jaar iemand in verblijft
 • Gebouwen die gebruikt worden voor de industrie
 • Tijdelijke gebouwen zoals noodgebouwen
 • Gebouwen die in gebruik zijn voor religieuze doeleinden zoals kerken of moskee├źn.
 • Kleine alleenstaande gebouwen, met een oppervlakte van minder dan 50 vierkante meter

Maak je energielabel definitief

Het aanvragen van een definitief energielabel is heel makkelijk en het is verplicht om te hebben wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren. Zorg daarom dat je je energielabel snel definitief maakt en kijk of er voor jouw huis nog mogelijkheden zijn om het zuiniger te maken. Als je al een definitief energielabel hebt maar je hebt je huis later extra laten isoleren dan kun je een nieuw label aanvragen zodat de aanpassingen hierin vastgelegd word